fbpx

Jeg føler, at tiden er inde til at brøle ledere, virksomheder og politikere op.

Gennem mit arbejde som stressbehandler og arbejdsmiljøkonsulent har jeg kontakt med pædagoger, lærere, sygeplejersker, socialrådgivere og mange andre fagpersoner, som stort set alle fortæller den samme historie:

“Vi er nu i gang med den tredje omstrukturering inden for de sidste få år. Vi har fået nye kollegaer tre gange i år. Vi har haft tre nye ledere, som hverken fagligt eller ledelsesmæssigt kunne matche opgaven. Vi får flere og flere opgaver, og jeg kan ikke overskue det mere. Jeg er bagefter, alle brokker sig og jeg kan ikke holde arbejdsmiljøet ud.”

Vi kan ikke blive ved med at omstrukturere, effektivisere og presse medarbejdere og ledere. Især i det offentlige system ER rigtig mange afdelinger reelt allerede brudt sammen – og det bliver kun værre. Vi skal have ændret arbejdsforholdene for medarbejderne NU.

Mange ledere og ansatte er gået ned med stress og fungerer ikke optimalt længere. Mange er blevet syge, og er ikke i stand til at genoptage deres arbejde. Andre igen har lukket helt af for at mærke presset. De er blevet hardcore og tonser bare derudaf.

Især i det offentlige system har velvillige direktører og djøf’ere ødelagt mange års opbygning af fagligt dygtige miljøer, der havde stor respekt for de medmennesker i nød, der blev arbejdet med.

I ”gamle dage” havde vi også ”borgeren i centrum”, tog udgangspunkt i ”værdiskabende miljøer” og havde ”udfordringer” – og hvad de opfindsomme og smarte, retoriske tiltag ellers hedder. Men dengang turde vi kalde en spade for en spade og ”udfordringer” for problemer.

Men i ”gamle dage” havde vi også et enstrenget system, der fungerede, hvor borgeren kunne få en helhedsorienteret hjælp. I dag stresser og sygeliggør vi borgere, der slet ikke kan finde ud af det indviklede offentlige system. Et system så indviklet, at medarbejderne ofte også selv må give op.

Vores rige samfund har skabt et socialt fattigt og dårligt fagligt arbejdsliv for medarbejderne, hvor ritualer, rytmer, vaner og pauser er slået i stykker og hvor fyringer ofte er løsningen på ”udfordringerne”. Og det er ikke nye faglige metoder hentet hjem fra USA, England eller andre steder, der er behov for. Vores faglighed i Danmark er stadig tip top.

Det, vi har brug for, er en tryg base, genkendelighed, pauser og stabile relationer, kollegaer og ledere. Det er gammel viden. Biologisk set er vi ”flokdyr”. Når vi bliver smidt ud af flokken, går nervesystemet i alarmberedskab. Og bliver vi sat ind i en ny ”flok”, reagerer nervesystemet med at gå i overlevelses-mode. Det er helt almindelige reaktioner for os mennesker – derfor bliver vi syge, angste og stressede af konstante omstruktureringer. Og selvfølgelig bliver vi vrede og brokker os over det, vi udsættes for i det offentlige system.

Kom nu. Lad os få skabt arbejdspladser, hvor den nødvendige udvikling og de nødvendige ændringer bliver skabt sammen med empatiske, autentiske ledere og politikere. Nogen, der lytter til os, anerkender vores frygt for forandringer og tager os med på råd. På den måde kan omstruktureringer skabes i fællesskab – og arbejdsglæde og tryghed bevares. For i sidste ende er det arbejdsglæde og tryghed, der skaber sorte tal på bundlinjen.

– Rita Knudsen, leder af Blaabjerghus